Nu ik al een aantal creaties af had wilde ik ook graag iets maken voor mijn zoon. Hij zelf wilde graag een trui, maar dan wel 1 van raw patrol en dan met Chase erop. Ok… Hoe gaan we dat dan doen :)?

Inmiddels voelde ik me zeer genoeg om zelf te experimenteren maar gebruikte onder andere een  patroon van Drops om te komen tot een basis trui. Stap 1. Nu nog het plaatje vinden. Deze vond ik op pinterest waar je ook een hoop andere pixel patronen kan vonden of zoals deze eigenlijk is: een patroon voor strijkkralen . Stap 2 dus ook klaar

Kleuren waren ook snel gevonden. Zoonlief koos voor zeeman supersoft in de kleur oranje als basis kleur en de overige kleuren kon mama wel bedenken. Voor de boorden gebruikte ik Bruine Saskia van de Wibra. haaknaald 4 paraat en op naar de volgende stap.

Om te starten gebruikte ik weer de methode van het hakend vasten opzetten. Inmiddels toch wel favoriet. Het aantal steken wat ik heb opgelet zijn er 71. Als je lossen zou opzetten zou je dus 72 lossen hebben. Ik had een trui gebruikt van zoon om te weten of 71  steken ook breed genoeg is zodat het past. Het patroon zelf is 60 hokjes dus heb ik 5 steken vooraf toegevoegd en 6 steken aan het einde

Vanaf toer 3 ben ik gestart met het maken van het patroon, de diverse kleuren toevoegen. Hiervoor zijn verschillende methoden zoals tapestry en mochila haken waarbij je de draad meeneemt. Omdat dat hier niet mooi werd (je ziet alle kleuren toch doorkomen) heb ik ervoor gekozen om de draad aan de achterkant te laten zitten en dus met heel veel mini bolletjes aan de achterkant te werken. (lang leven de breivisjes van de zeeman).

De eerste rijen zien er als volgt uit (foto links), waarbij je ziet dat ik met ene marker elke rij ook steeds heb gemarkeerd.

Elk hokje van het motief is 1 vaste. Bij het wisselen van kleur, heb ik de laatste doorhaal bij de vorige steek al gewisseld om de overgangen mooi te maken. Daarnaast heb ik de teruggaande toeren gewerkt met een omgekeerde vaste. Op die manier konden de draden aan de achterkant blijven liggen maar kon ik wel heen en weer haken.

Langzaam maar zeker zie je het hondje groeien, maar ook de draadjes aan de achterkant….

          

En het hondje blijft groeien!

          

Om uiteindelijk te komen tot de juiste boord moest er natuurlijk gepast worden, zodat mama daarna weer kon uithalen, opnieuw proberen en dar ook de andere kant maken 🙂

 

 

 

 

Om dan uiteindelijk te komen tot een trui met hals opening 🙂

Alle draadjes aan de achterkant vond ik niet echt handig. Om dit op te lossen heb ik met zwart garen een passende kleur stof op de achterkant genaaid. Bijkomend voordeel is dat aan de voorkant het hondje net wat mooier uitkomt door het zwarte randje eromheen.

Daarna heb ik de voorkant opgespannen en ben begonnen aan de achterkant. Deze heb ik gemaakt door wederom hakend vasten op te zetten en daarna verder te gaan met halve stokjes.

 

 

 

 

 

 

 

Bij de oksel moet er geminderd worden, dus heb ik weer regelmatig de voorkant en de achterkant op elkaar gelegd.

En dan uiteindelijk is er dan een trui zonder mouwen en boord maar die met een glimlach kan worden aangetrokken 🙂

Rondom de hals en aan de onderkant van de trui ben ik begonnen met het vastmaken van de van het bruine garen om daarna een toer halve stokjes te doen. Aangezien de onderkant hakend opgezet is, is dat vrij eenvoudig.

De boorden zelf zijn met de boordsteek gemaakt waar je verschillende filmpjes van kan vinden.
Voor de mouw heb ik wederom steken hakend opgezet, dit keer 44 stuks.
Daarna ben ik halve stokjes gaan haken om na 5 rijen een halve naald groter te nemen en te starten met meerderen aan het begin en eind. Uiteraard moet er dan ook gekeken worden of de lengte van de mouw goed is 🙂

Beide mouwen zijn uiteraard hetzelfde gehaakt en daarna gemonteerd. Als afwerking ook hier een boordsteek, maar dan wat langer dan de onderkant en de hals.

Uiteindelijk was dan ook de trui af! In nog minder dan een maand en met relatief weinig garen. En zoonlief is blij en trots! De trui mocht zelfs een keer aan naar school.

Ik ben trots op ook deze creatie! Wat leer ik elke keer weer een hoop dingen bij en wat zijn blije gezicht toch fijn.

Tot de volgende creatie!