Sinds een tijdje is mijn zusje een huis aan het verbouwen. Langzaam maar zeker komt het einde in zicht en komen de wensen hoe gaan de kamers voor mijn neefjes en nichtjes ingericht worden….

Voor mijn nichtje gaf ze aan graag een gehaakte koekoeksklok te willen. Op internet kun je deze al vinden die je kant en klaar kunt kopen, maar zelf gemaakt door tante is natuurlijk alleen maar fijn!

Op internet vond ik een patroon van ak-at-home. Erg leuk ook om te zien!

Uiteindelijk vond ik ook een mooie kleur garen bij de action, ik haakte de klok dan ook met cake swirlz van action op naald 4,5. Omdat het garen en de naald grootte anders zijn heb ik het patroon zelf wat aan moeten passen.

Ik ben gestart met 24 lossen, die ik heb afgemeten aan het klokje (een reiswekker van de hema)

De eerste toeren heb ik rondgehaakt, met per toer 6 meerseringen.

Toer 5: 9 vaste, 1 losse, 9 vaste, 1 losse, 9 vaste

Toer 6: * 3 hst 3 vaste 3 hst, op de hoek 2 hst *  4 x herhalen wat tussen * staat. sluiten met extra hst en hv in eerste steek

Toer 7: De eerste steken zijn halve stokjes, hierop haak je: 1 vaste, 1 hst, 2hst in 1 steek, 1 hst-1st-1hst in 1 steek, 2 hst in 1 steek, 1 hst, 1 vaste. Daarna op elke vaste uit toer 6 een vaste, om vervolgens het rijtje voor de halve stokjes weer te volgen. Dit herhaal je tot het einde

Toer 8: 1 vaste in elke steek en dit doe je helemaal rondom. in het stokje (die je 4 x hebt gemaakt) haak je 1 v 1 l 1v

Toer 9: zie toer 8, maar met hst in plaats van vasten en op de hoeken haak je in de lossenboog 1 hst, dan 2 lossen, dan 1 hst.

Als je rondom bent, ga je door tot de hoek met het haken van halve stokjes, in de lossenboog die je weer een hst dan 2 lossen en dan keer je om, vervolgens ga je weer terug met halve stokjes.

Zo heb je een vierkant met een gat erin.

Om het puntdakje te haken heb ik wel de beschrijving gevolgd uit de blog.Her resultaat van de voorkant is als volgt:

Voor de achterkant heb ik hakend 32 hst opgezet. Vervolgens heb ik 4 toeren halve stokjes hierop gehaakt, gevolgd door 6 toeren met vasten

Daarna heb ik slechts 11 vasten gehaakt zodat het niet helemaal dicht word, deze toeren met vasten heb ik 10 keer herhaald, om in toer 11 terug 32 vasten te haken door aan het einde van de toer eerst weer lossen te haken.

En bij de teruggaande toer op de lossen weer nieuwe vasten. na 4 toeren vasten heb ik 4 toeren hst gedaan. Aan het einde van deze eerste toer haakte ik 5 lossen, hierop haakte ik 5 vasten en ook aan de andere kant deed ik dit. Hierdoor komt het puntdakje in zicht. Als laatste voor de achterkant heb ik de draad weer aangehecht om 11 vasten te haken, en daarna 10 lossen + 1 keer losse. Op de teruggaande toer dus 21 vasten en dit tot ik 10 toeren met vasten had. Vervolgens bovenaan vast genaaid.  Voor en achterkant zien er nu uit als op de foto

  

Voor de zijkanten maakt ik een hele lange lap, startend met 7 hakend opgezette vasten. Daarna maakte ik 167 toeren zodat de lap lang genoeg was om aan alle kanten vast te kunnen maken. Ik haakte deze rondom vast door vasten te doen in elke toer door de voorkant en de zijkant heen. aan het einde haakte ik de bovenste punt van het dak aan elkaar en maakte meteen een ophang lus.

 

Nu begin het moeilijke werk! het monteren van de klok en het muziekje in de binnenkant. Met behulp van een kartonnen doos kreeg ik stevigheid extra en zorgde ik ervoor dat het klokje niet kon verschuiven. Zie de foto’s voor een beter beeld.

   

Daarna haakte ik de achterkant er aan om vervolgens te kunnen starten met versieren.

Het vogeltje en het rondje waar de vogel op zit heb ik gemaakt vanuit het originele patroon. De roos en de vlinders haalde ik van pinterest. De klepels haalde ik uit het originele patroon, de draden waar de klepels aan vast zitten zijn de draden van het muziekje, deze heb ik omgehaakt met groen garen om het in stijl te houden.

Het uiteindelijke resultaat voor en achter is als volgt en in totaal heb ik er 14 uur aan gewerkt:

Super leuk geworden al zeg ik het zelf! Het muziekje en het klokje werkt dus het is net een echte klok!

Ook mijn zusje vond hem leuk dus wie weet binnenkort een foto van de klok in het nieuwe kamertje.

Tot de volgende creatie!