Inmiddels heb ik al behoorlijk wat leuke dingen gemaakt, maar nog niks voor manlief.. Hij wilde ook wel een keer wat hebben! Het toeval wil dat ook creachick haar man eenzelfde opmerking had gemaakt waardoor ze in de haakpen was geklommen :). Van alles herenvesten die ik tegenkwam was dit het vest waar manlief enthousiast van werd.

Ook dit keer ging ik weer naar action en kocht daar medium acryl garen in de kleur midnicht blue. Erg zacht en erg mooie kleur! Op naald 5 ging ik aan de slag met de diverse panden.

Helaas was wederom duidelijk dat een gewone vossenketting als start niet voor mij geschikt is. Ik ging dus op zoek naar  hakend opzetten van vasten en gelukkig was youtube me wederom goed gezind, zoals je in de bijgevoegde link kunt zien.

Links zonder hakend opzetten, dit loopt dus krom. Rechts met hakend opzetten, een mooie rechte lap.

En met deze rechte lap ging ik dan ook verder met de weefsteek waardoor ik na een paar uur een rechthoek had. Vanaf nu is het passen, passen, passen en meten.. Want het garen is anders en onze mannen zijn anders 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu het achterpand volledig af was, kon ik gaan starten aan de voorkant. De start ziet er wat rommelig uit, maar gelukkig trekt dit vanzelf bij. Ook in dit geval ben ik gestart met hakend opzetten van halve stokjes.
Op de tweede foto waar ik inmiddels al een aantal keren het patroon (bestaande uit 4 rijen die elkaar herhalen) heb herhaald zie je dat het vanzelf mooi recht trekt. Zeker na nog een aantal herhalingen.

Zoals gezegd is het noodzaak om te blijven passen en meten. Het eerste voorpand zie je op de linkerfoto. Ik heb alles genoteerd wat ik heb gedaan om het vest te maken en passend te krijgen. Voor het tweede voorpand zal ik die instructies dus moeten volgen zodat het hetzelfde word, maar dan in spiegelbeeld.

 Nadat ik beide voorpanden heb gehaakt merkte ik dat het toch niet helemaal passend was. Het achterpand en beide voorpanden heb ik dan ook vastgeprikt op een plaat van karton en de panden gevaporiseerd om zo een en ander in model te krijgen. Dit kun je zien op de foto rechts boven waarbij ik met het tweede voorpand net gestart ben ik minderen voor de hals.

Bij het in elkaar zetten en passen bleek echter dat een en ander toch te klein was voor manlief. Dit heb ik opgelost door de schouderpartij vanaf de kabels te verlengen met dezelfde steek als het achterpand.

De zijkanten onder de armen zijn ook verlengd, met weefsteek, maar ook met ribbels (om en om in voorste en achterste lus haken) om ook dit te verlengen en passend te krijgen. Een pittig klusje is het vest! Dit ligt overigens niet aan het patroon, dat is duidelijk genoeg, maar met ander garen en andere maten is het echt passen en meten.

Toen alles eenmaal in elkaar zat, kon de boord aan de onderkant gemaakt worden. Om op de juiste lengte te komen zijn hier ook meer toeren gekomen dan het origineel.

Dit merkte ik ook bij de mouwen. Nadat ik gestart was (en al een aantal keren had gepast of manlief zijn hand er wel door kon) begonnen de meerderingen. Hier kwam ik helaas niet uit. Wat nu?!?

NA het even te laten rusten en tussendoor wat andere projecten te doen, ben ik gestart aan mijn eigen versie van de mouw. Ach, twee keer lol van dezelfde bol was het toch?

Hoe mijn begin er uit ziet zie je op de foto rechts. Waarna langzaam maar zeker de mouw ging groeien. Ook het meerderen voor de kop ging me goed af. Gelukkig had ik wederom alles genoteerd zodat ik beide mouwen hetzelfde kon maken.

       

Nu de mouwen klaar waren en  ook de rest van het vest word het tijd voor de boord. Hierin worden ook knoopsgaten gemaakt en dus wat het vooral belangrijk om eerst op zoek te gaan naar passende knopen. Deze heb ik uiteindelijk gevonden op de markt waarna ik weer verder kon met het vest.

Omdat de panden niet klopten kon ik helaas het patroon niet volledig gaan volgen. Op de foto links zie je dan ook een kraag die te veel bobbelt… Hoe dit nu weer oplossen?? Gelukkig komt daar de facebookgroep van creachick goed van pas en kon ik mijn vragen stellen wat zorgde voor een kraag die er wel netjes uit ziet. Dat zie je op de foto rechts.

Op de foto nog een tussenstand van het vest met knopen en kraag. Mooi geworden toch?

Nu kon ik gaan starten met het monteren van de mouwen op de juiste plek. Om te zorgen dat er niks verschuilde heb ik steek markeerders gebruikt en daarna aan de binnenkant van de mouw en het vest gehaakt.

 

 

Al met al dus een flinke klus om een vest te maken, waarbij in dit geval niet eens de kabels het ingewikkeldste zijn, maar vooral het passend krijgen. Het vest heeft dan ook regelmatig even in de WIP bak gelegen, waarbij ik me had gestort op andere werkjes. Maar! nu het af is ben ik wel erg blij met het resultaat! In totaal 8 bollen garen 5 knopen en een leren labeltje. Ben benieuwd wat jullie vinden!

Tot de volgende creatie!